"Tko misli da nema vremena za vježbe, će prije ili kasnije imati vremena za bolest." - Edward Stanley

BODY TEHNIKA TRACKING

BODY TEHNIKA TRACKING

BODY TEHNIKA TRACKING program na traci za trčanje je jedinstvena metoda koja objedinjuje specifično znanje o hodanju i Body tehnici kroz sve aspekte zdravstvenog fitnesa.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća spoznale su se zdravstvene pogodnosti aerobnog vježbanja na traci i nastao je veliki interes za tom spravom. Traka za trčanje za masovnu upotrebu u fitness industriji razvijena je od strane William Stauba i danas su one osnovni inventar svake teretane i fitness centra.

Zanimljiva povijest trake za trčanje seže u 1818. godinu kad je Englez Cubbit osmislio stroj za „mučenje“ odnosno kažnjavanje zatvorenika. Cilj je bila tjelesna aktivnost a stroj je izgledao poput velikog valjka od 24 stepenice na koje su se zatvorenici penjali po 8 sati dnevno bez prestanka! Pokretanjem tog golemog valjka stvarala se energija koja se koristila za mljevenje raznih materijala, npr. žitarice, kava itd. Loša prehrana, iscrpljenost, ozljede, nemilosrdni čuvari i naporna monotona fizička aktivnost 8 sati u danu – ne treba nas čuditi da je krajem 19. stoljeća ovakav način kažnjavanja proglašen okrutnim i zauvijek je uklonjen iz uporabe.

Prvi tradicionalna kućna traka za trčanje je osmišljena od William Staub, mehaničkog inženjera. Staub je osmislio i proizveo traku nakon čitanja knjige Aerobics 1968 od Dr. Kenneth H. Cooper. Cooperova knjiga notira da individualualci koji trče 8 minuta dnevno 4 do 5 puta tjedno su u boljoj fizičkoj kondiciji. Staub je poslao prototip Cooperu, koji je našao prve kupca i konzumente u fitnes industriji. US je patentirao trake za trčanje – treadmill “training machine” (#1,064,968) 17.06.1913.

Traka za trčanje je sprava generalno za hodanje ili trčanje dok stojimo na jednom mjestu. Remen trake se pomiče prema iza što tjera vježbača da hoda ili trči tempom koji je odrađen kompjuterskim programom na traci. Jačina kojom se remen trake pomiče se također kompjuterski podešava kao i nagib trake. Makar većina traka danas ima i razne programe koji simuliraju uvjete po vanjskim terenima kroz nagibe i brzinu pomicanja trake. Većinu pokreće električni motor na struju premda u novije vrijeme postoje i trake bez motora.

Prema Sports & Fitness Industry udruženju , trake za trčanje i dalje su najprodavaniji proizvod u fitness industriji.

Čak je traka za trčanje korištena u dijagnozi srčanih i plućnih bolesti te je dizajnirana od Dr. Robert Bruce i Wayne Quinton na University of Washington 1952. Dr. Kenneth H. Cooper’s istraživanje pokazuje benefite aerobnog vježbanja koje je izdano 1968, te je potkrijepilo medicinske argumente koji podupiru komercijalnu proizvodnju trake za trčanje u kućnoj i profesionalnoj upotrebi zajedno s biciklima tj spinning biciklima.

Mnogi su korisnici trake za trčanje poput ; medicinske ustanove: bolnice, rehabilitacijski centri, fizioterapeutske bolnice i klinike. sportski klubovi, fitness centri teretane, Biomehanički Instituti, Olimpijski trening centri, učilišta, NASA, Test i trening centri vojske i policije te vatrogasaca te kuće privatnih osoba.U nekim velikim tvrtkama čak postoje i sobe za rekreaciju zaposlenika te neki čak i rade i telefoniraju dok trče ili hodaju na traci.

 

BODY TEHNIKA TRACKING

Neke od karakteristika BODY TEHNIKA TRACKING PROGRAMA su

Traka za trčanje može se kombinirati s Body tehnikom u cjeloviti trening. Na taj način, kao kružni trening, traka će upotpuniti aktivnost i dati joj dodatnu vrijednost. Ovaj 50-minutni trening iznimno će dobro utjecati na vašu izdržljivost, a i izgradnju mišića.

Osim toga, na traci mogu BODY TEHNIKA TRACKING program odraditi svi: od potpunih početnika koji će tek lagane vježbe izvoditi uz hodanje, do profesionalaca koji će na traci odraditi kompleksne treninge, pod različitim opterećenjima, nagibima i brzinama uz osobnog trenera body tehnike.

BODY TEHNIKA TRACKING vs. trčanje u prirodi 

Najveća razlika BODY TEHNIKA TRACKING programa od  trčanja vani je da se na traci trči na mjestu pa nema otpora zraka te na traci se ispod nas amortizira podloga a na zemlji se odgurujemo s mjesta. I treća stvar je da se na traci cijelo vrijeme izvode kompleksne vježbe koje ciljano djeluju na sve vezivne strukture mišično – koštanog sustava te na tijelo u cijelini, dok se vani uvijek malo mijenja tempo, dužina koraka i pravac kretanja. Pa se poboljšava izdržljivost, ima i pozitivne učinke na kardiovaskularno zdravlje, dobra apsorpcija udara potplata o podlogu čuva zglobove, posebno koljena i donji dio leđa.

Kako ste u zatvorenom prostoru – zrak je suši i nema otpora zraka, tj. vjetra koji vas hladi, kad se jednom počnete znojiti na traci, znojenju nema kraja.  Pravom ljubitelju trčanja ništa ne može zamijeniti trčanje u prirodi, no  BODY TEHNIKA TRACKING program ima svoje neograničene prednosti. U hladnim zimskim danima, po kiši ili snijegu, jednostavnije je ostati u toplini trening centra i BODY TEHNIKA TRACKING program uz trenera i glazbu.

Razlozi zašto BODY TEHNIKA TRACKING program je odličan za sve:

Kao i sve cardio aktivnosti, BODY TEHNIKA TRACKING program poboljšava izdržljivost i povećava aerobni kapacitet.

Troši se energija i sagorijevaju masne naslage.

Puno pozitivnih zdravstvenih efekata (snižavanje krvnog tlaka, ubrzavanje cirkulacije, smanjenje mogućnosti srčanog i moždanog udara, snižavanje razine kolesterola, smanjenje celulita i potloznog moaskog tkiva te vicelarne masnoce itd.).

Kvalitetna traka nudi puno mogućnosti i prilagodbi individulizirnog pristupa.

Moguće je točno odrediti nagib terena i brzinu izvođenja vježbi.

Moguće je pratiti otkucaje srca.

Bolja apsorbcija udaraca nego na vanjskim terenima, što ima pozitivan utjecaj na sve zglobove.

Moguć trening u svim vremenskim uvjetima, u bilo kakvoj odjeći.

Voda je uvijek  pri ruci.

Trenirati na traci mogu svi – od početnika koji će na traci lagano hodati, do profesionalaca koji rade kompleksnije treninge.

PROČITAJTE NOVOSTI