FLEKSIBILNOST ili ELASTIČNOST

FLEKSIBILNOST ili ELASTIČNOST je sposobnost lokomotornog sustava u izvođenju maksimalne amplitude pokreta u nekom zglobu ili nizu zglobova, a ta sposobnost prvenstveno ovisi o građi zglobnih tijela i ligamenata koji sudjeluju u pokretu. Fleksibilnost je specifična za svaki zglob, pa nam zbog toga neki zglobovi mogu biti više, a neki manje gibljivi.

FLEKSIBILNOST ili ELASTIČNOST

Obzirom da je na razvoj morfološke građe zglobova gotovo nemoguće utjecati u kasnijoj životnoj dobi, na razvoj te sposobnosti isključivo se djeluje u vrlo ranoj životnoj dobi (od 5. godine), dok je lokomotorni sustav još u razvoju. Ako fleksibilnost vježbamo u kasnijoj životnoj dobi (nakon što je morfološki razvoj završen) rezultati će biti bitno slabiji. Ilustracija razvoja fleksibilnosti je ženska sportska gimnastika u kojoj se vrhunski rezultati najčešće postižu u izuzetno ranoj životnoj dobi kada je ova sposobnost na maksimumu.U kasnijoj životnoj dobi moguće je djelomično usporiti smanjenje fleksibilnosti, pa se zbog toga vježbe fleksibilnosti redovito koriste u gotovo svakom treningu u obliku raznih vježbi istezanja, stretchinga i sl.U sportskom treningu povećanjem fleksibilnosti se značajno smanjuje mogućnost ozljeđivanja ligamenata i mišića, i pospješuje ukupna stabilnost lokomotornog sustava.Testirati fleksibilnost možemo maksimalnim pretklonom u sjedećem raznožnom stavu.Metode za razvoj fleksibilnosti su različiti oblici vježbi istezanja koje se izvode do praga boli, a kada dostignemo maksimalnu amplitudu, položaj zadržimo maksimalno do 20 sekundi.

FLEKSIBILNOST ili ELASTIČNOST

Fleksibilnost je sposobnost koja ima dvije krajnosti- nedovoljna ili pretjerana između te dvije krajnosti nalazi se optimum čiji razvoj primarno ovisi o dobi – predadolescenti su fleksibilniji od odraslih, spolu- žene su fleksibilnije od muškaraca te vanjskim faktorima – temperatura dvorane, doba dana 14-16, opreme, motivacije itd.

Vrste mišićne fleksibilnosti:

Dinamička – najčešće zastupljena u BODY TEHNICI–ima pozitivan utjecaj na zagrijavanje, olakšava preusmjeravanje krvi iz mišića, ima visoku korelaciju sa sportskim dostignućima, manje je dosadan od statičkog stretchinga, zahtijeva određenu jakost mišićnih skupina, povećava efikasnost bio kemijskih procesa u tijelu.

Statička

A) aktivna PNF – STRETCHING – istezanje s aktivacijom mišića kojeg istežemo te nakon toga opet stretching tog istog mišića

B) pasivna –je klasičan stretching koji radi trener vježbaču nakon treninga