VJEŽBANJE U TRUDNOĆI

VJEŽBANJE U TRUDNOĆI Zašto je važno vježbati u trudnoći?

Promjene u trudnoći zahvaćaju sve tjelesne sustave. Čak 47- 90 % trudnica ima bolove u kralježnici/zdjelici u trudnoći. U prvoj trudnoći dolazi do nepovratne relaksacije i širenja zdjelice. Za vrijeme trudnoće dolazi do velikih hormonalnih promjena u tijelu žene. Jedan od njihovih glavnih zadataka su da vode i pospješuju rast maternice i djeteta u uterusu.

VJEŽBANJE U TRUDNOĆI

Tijelo u drugom tjednu trudnoće počinje proizvoditi hormon relaksin, koji doseže vrhunac u 20 tjednu trudnoće. Opušta ligamente kako bi se zdjelica tijekom porođaja mogla proširiti. No relaksin opušta i druge ligamente u tijelu, što utječe na stabilnost zglobova. Stoga lako dolazi do istezanja, čime se kralježnica i zdjelica izlažu opasnosti I to je idealno vrijeme da kroz vježbanje ispravimo kompenzatorne mane koje trudnica je stekla kroz rast I razvoj. Povećanje opsega i tjelesne težine utječe na držanje tijela i pomicanje težišta. Zato je teže koordinirati pokrete i održavati ravnotežu.

VJEŽBANJE U TRUDNOĆI

Neki od uzroka pojave boli su: povećana lumbalna lordoza, zadržavanje tekućine u tijelu, pritisak povećane maternice na spinalne korijene itd. Bol se može javljati na stražnjoj strani zdjelice i osjeća se duboko u glutealnompredjelu kao probadanje. Pojavljuje se između 16. i 24. tjedna trudnoće, u prosjeku u 18. tjednu. Bol se obično širi stražnjom stranom natkoljenice do koljenog zgloba. Može biti jednostrana ili obostrana.

VJEŽBANJE U TRUDNOĆI

Pored toga svaki hormon zasebno ima još niz drugih funkcija:

Estrogeni su zaduženi za rast grudi, uterusa i maternice, za dovod vode u tkiva i krvotok, kao i za poboljšanu prokrvljenost posteljice na dijelu gdje ona povezuje majku i dijete.

Progesteron je hormon koji se prvo stvara iz žutog tijela (Corpus luteum), a onda i iz mjesta u jajnicima, gdje se proizvode hormoni i kasnije iz posteljice, a služe tome da smiruju mišiće uterusa. Tako se sprječava da se maternica prijevremena skuplja i tako izazove trudove. Progesteron mijenja oblik dijafragme, a rebra se blago razmaknu kako bi stvorila mjesta za fetus koji raste.

VJEŽBANJE U TRUDNOĆI

Maternica je s obje strane po šest spojnih veza (ligamenata) fiksirana u trbušnoj šupljini. Te veze, pod djelovanjem hormona, u trudnoći postaju elastičnije i tako mogu da u uspravnom položaju pridržavaju uterus, usprkos njegovom dobivanju na veličini i težini.

HCG (humani horiogonadotropin), zovemo ga još hormon trudnoće, se brine za to da funkcija žutog tijela u prva dva mjeseca trudnoće bude održana, da izostane menstruacija i da se trudnoća nesmetano može razvijati. Dokazan HCG u urinu je temelj za brojne testove trudnoće. Njega možemo pronaći već dvije sedmice poslije oplodnje. Oko sedamdesetog dana trudnoće njegova vrijednost postiže vrhunac i poslije toga se postepeno snižava. Moguće je da je on razlog mučninama u prva tri mjeseca. S tim da poslije snižavanja njegove koncentracije nestaju mučnine, moguće je tako nešto zaključiti.

HCS (humani horionsomatomammotropin) pospješuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca i žutog tijela, i pozitivno djeluje na resorpciju glukoze. HCS i prolaktin reguliraju rast i produkciju mliječnih žlijezdi u dojkama. Tako se već rano može pojaviti prozirno žuti iscjedak iz dojki, koji nazivamo prvo mlijeko ili kolostrum.

Oksitocin priprema maternicu za njen porođajni rad, pospješuje rast uterusa i bebe i brine se za to, da krv iz placente redovno dolazi do bebe, kako bi ona bila optimalno zbrinuta. Pored toga, on ljudima i životinjama prenosi i razvija prijatne osjećaje, koje oni doživljavaju kroz sve moguće forme uživanja u zajedništvu. Na psihičkoj razini, oksitocin pospješuje vezivanje za partnera i nerođenu bebu. Kako sredstvo za kontrakcije, oksitocin regulira kontrakcije maternice, kod dojenja on oslobađa refleks naviranja mlijeka. Za vrijeme prve trudnoće, trajno se mijenjaju receptori u mozgu koji vežu oksitocin, tako da je u sljedećim trudnoćama potrebna samo manja količina oksitocina, da bi se probudili majčinski osjećaji.