Povijest balansa – slackline

Povijest balansa – slackline  – RAVNOTEŽA JE ESENCIJA NAŠEG bića. Priroda je majka ciklusa I balansa.

Sama ideja da balansiramo je nešto sto je izrazito važno u mnogim kulturama, u staroj grčkoj i u doba Rimljana umijeće i praksa balansa je jako dobro poznata.
Inicijalno plesni pokreti na tankom užetu su se razvili u razne discipline kroz mnoga stoljeća od kada ova disciplina postoji i to s različitim razinama težine. Postoje zapisi još iz srednjeg doba koji opisuju velike svečanosti I spektakle gdje je glavna atrakcija bila “tightrope walker”. U 19th stoljeću , Blondin i Farini su bili svjetski poznati hodači po žici. U mnogim azijskim zemljama tightrope walking je tradicija u kulturnoj baštini. U Koreji “Jultagi” su specifični tightrope akrobati I smatraju se kulturnim nasljeđem .
Philippe Petit fascinirao je mnoge s svojim odvažnim “free-solo” prelaskom izmedju Twin Towers of the World Trade Centre u New York City. U rano jutro 7 August 1974 Petit lebdio skoro sat vremena iznad grada. Sam taj korak je bio ilegalan naravno I uhićen je ali kao kaznu je morao prezentirati svoje ekshibicije “tightrope walking” djeci u Central Park, NYC. Da bi malo više naučili o Petitu snimili su dokumentarac “Man on Wire” i sada naravno sada i film “The Walk”
Sami Slackline je rođen ranih 1980. u Yosemite-Valley, California, USA od rock climbersa koji su tražili načina da poboljšaju svoju ravnotežu. I naravno dokazalo se da je to bila idealna zamjena za zabavu i trening u isto vrijeme kad loši vremenski uvjeti ne dozvoljava penjanje po stijenama.
Adam Grosowsky I Jeff Ellington su bili prvi koji su hodali po Slackline. Za razliku od tradicionalnog tightrope walking, s čeličnom žicom ili hemp rope, koristili su polyamide-webbing koje je mnogo dinamičniji , lakši I komforniji za korištenje. Sami izum dinamičnog webbing sistema je totalno nova era u balansu pokreta.
Ovog milenijima je bilo mnogo više proboja slaklininga u Europi pošto slacking razvija vještine potrebne u surfanju, snow bordanju, skijanju, penjanju po stijenama itd. Pa su sada parkovi mjesto novog igrališta za zabavu I vježbanje ravnoteže.