Kako ravnoteža funkcionira

Kako ravnoteža funkcionira – Ljudska ravnoteže je ustvari izrazito zapanjujuća. Balansirajući objekti da uspravno stoje i to na izrazito maloj bazi je ustvari nevjerovano teško. Kako se naše tijelo kreče kroz prostor naši mišići u kinetičkim lancima su konstantnoj komunikaciji i kontrakcijama da bi mi uspravno stajali i hodali i u većini vremena je to ustvari totalno nesvjesni proces pa kako ustvari naše tijelo ustvari stoji tako upravno?

Naše tijelo koristi 3 sistema da bi dobio osjećaj gdje smo mi u prostoru i to u konstantnom prkošenju gravitaciji u našeg okruženja.

Optički input – optički Imputi koje nam oči daju.
Vestibular input – Imputi iz vestibularnog sistema u našem unutarnjem uhu koji sadrži tekućinu koja se kreče konstantno kako se i mi krećemo kroz prostor .
Somatosenzorni input – Imputi iz osjetilnih organa u našim mišićima i tetivama.
Visual input nam daje informacije generalne o tome što se oko nas nalazi. Vestibular input pruža informacije o tome gdje i kako se naše tijelo (glava) kreče u prostoru. Somatosensory input nam daje informacije kako naši mišići reagiraju na okolinu u kojoj se nalazimo.

Kako ravnoteža funkcionira

Bez puno dosađivanja ova tri vrlo bitna impulsa koje primamo preko osjetilnih organa ako ne rade u savršenoj harmoniji mogu nas dovesti do određenih problema naravno da ćemo funkcionirati ako jedan od sistema smanjeno radi ali najidealnije je kad rade svi zajedno i kako treba, to nam pomaže da bez puno razmišljanja ne padnemo na najmanju prepreku koju naiđemo u svakodnevnom kretanju kroz život. Pravi problem s lošom ravnotežom je kad smo neprimjereno ovisni o osjećaju koji nas vara (kad smo na brodu npr.), za razliku od osjećaja koji je više pouzdan npr. vizualni. To može izazvati bolest ili gubitak ravnoteže. Ukratko ta tri sistema rade u harmoniji i komunikaciji da bi informacije prenijeli i da bi nas centar gravitacije u malom mozgu (COG) nas izbalansirao kad je balans narušen

Trening balansa dozvoljava automatsku tjelesnu reakciju da učimo kako se prilagoditi tim poremećajima.

Treniranje na balansnim rekvizitima je jedinstveno iskustvo jer svaki disbalans u kojem se nađemo uči mišiće kako da sudjeluju tj da se pale kako bi našli ravnotežu. Ako želimo poboljšati nasu ravnotežu i dobiti sve benefite koje ona nosi onda je bitno vježbati sva tri sistema skupa u harmoniji ali i odvojeno naravno.

Kako ravnoteža funkcionira

Naprimjer ako ste na slacklineu kad fokusirate svoj pogleda na daljinu fiksnu točku te glavu postavite u statičku poziciju to će smanjiti vizualno i vestibularno procesuiranje te samim time čete pojačano aktivirati senzomotorički sistem da odgovori adekvatno na kontrolu balansa. Kako vas senzomotorički sustav ojača aktivnost i reakciju možete početi jačati vizualni sistem tako da fiksirate glavu ali pomičete oči, to će uvesti više i intenzivnije vizualno procesuiranje u komunikaciju što će trenirati vizualni i senzomotorički sistem da rade u harmoniji . Kako to naravno postaje sve laganije možda ćete hitjeti zatvoriti oči i time isključiti vitalno procesuiranje tako da ova ostala dva sistema vestibularni senzomotorički počnu raditi “prekovremeno” ili možete početi kretati tijelo glavu i vrat tako da trenirate sva tri sistema zajedno u harmoniji.

Evo nekih dokazanih tvrdnji  :

Muškarcima je teže balansirati nego ženama
jednonoćno balansiranje pojačava težinu balansiranja za 800 %
Pokrivanje ili vezanje očiju poveća za 300%
Starenjem se balans smanjuje i za to je neophodno ga vježbati
i to zbog propadanja postepenog sva tri sistema
većina slomljenih kukova u starosti je zbog pada ravnotežnog karaktera
gledanje igra jako malu ulogu skoro nepostojeću ulogu u kontroli