Kako rade trbušni mišići 

Kako rade trbušni mišići  –  trbušna preša se sastoji od nekoliko mišića i slojeva.  Prvi vanjski sloj su Rektus abdominis i Obliquus externus (vanjski kosi trbušni), 2 sloj je Obliquus internus (unutarnji kosi trbušni) te treći sloj je Transversus abdominis najdublji sloj koji je najbitniji za stabilnost lumbalne kralježnice i koji ima ulogu korzeta 🙂

Kako rade trbušni mišići

Obliquus externus – vanjski kosi vuče rebra prema dolje, pomoćni izdisač, otklanja i/ili rotira grudni koš u suprotnu stranu.
Kad se pojedinačno kontrahira uzrokuje otklon i/ili rotaciju u suprotnu stranu, kad se lijevi i desni kontrahiraju skupa pomažu rektusu abdominisu da napravi pretklon.

Obliquus internus –unutarnji kosi, otklon i pregiba trup u svoju stranu
Kad se pojedinačno kontrahira radi otklon trupa te rotaciju u istu stranu, kad se lijevi i desni kontrahiraju skupa pomažu rektusu abdominisu da napravi pretklon te pomažu u abdominalnoj kompresiji.

Uvijek Internus i externus skupa rade.

U lijevoj rotaciji– kukovi fiksirani, aktivira se desni 0bliquus externus – kontralateralan + lijevi 0bliquus internus ipsilateralan rade u koncentrici i agonisti su u ovoj kretnji dok su desni 0bliquus internus lijevi 0bliquus externus antagonisti.

U desnoj rotaciji – kukovi fiksirani, aktivira se lijevi 0bliquus externus – kontralateralan i desni internus ipsilateralan rade u koncentrici i agonisti su u ovoj kretnji dok su desni 0bliquus externus i lijevi 0bliquus internus antagonisti.