Prednosti vježbanja u trudnoći

Prednosti vježbanja u trudnoći – Omogućava efikasno održavanje zdrave tjelesne težine, utječe na smanjenje potkožnog masnog tkiva, vidljivo poboljšanje kardiovaskularnih sposobnosti, mišićne jakosti te izdržljivosti, smanjenje bolova u leđima, smanjuju vrtoglavice, slabosti i otekline udova, smanjena pojava dijabetesa, porod je olakšan, njegovo trajanje smanjeno, a žena lakše podnosi napore koje prolazi tijekom poroda, djeca čije su majke bile podvrgnute optimalnom tjelesnom vježbanju prije i za vrijeme trudnoće imaju veću tjelesnu težinu prilikom rođenja, tjelesno vježbanje najbolji alat za održavanje psihičke ravnoteže i vlastitog zadovoljstva trudne žene. podižemo snagu trbušnih mišića koji drže bebu, povećavamo tonus rodnice i mišića zdjelice, ispravljamo loše držanje –hormon relaksin, okigenizacija ploda, bolja cirkulacija i raspoloženje, optimizacija šećera u krvi.

Iz svega navedenoga možemo zaključiti da je tjelesno vježbanje trudnica poželjno i bezopasno. Ono će omogućiti da žena što bezbolnije provede sebe i dijete kroz ovu fazu života.

Fiziološke i morfološke promjene tijekom trudnoće i porođaja, i osobito kod prekomjerne tjelesne težine mogu oslabiti mišiće zdjeličnog dna. Na isti način, kako ovo mišiće može”oslabiti”, određene vježbe mogu pomoći i njihovom ponovnom snaženju (vježbe mišića zdjeličnog dna) Tjelovježba u prvoj liniji treba služiti učvršćivanju ukupne muskulature, a osobito treba trenirati mišiće sfinktere koji su odgovorni za pravilno zatvaranje uretre i rektuma(vježbe za mišiće zdjeličnog dna)

S ovim vježbama treba započeti kada rana od urezane međice (epiziotomije) nakon porođaja zaraste, a prilikom stezanja ovih mišića žena ne osjeća bolove ili pritisak. Ostale vježbe koje su od značaja ojačat će mišiće trbuha, leđne mišiće, kao i cirkulaciju u rukama i nogama.

Vježbe koje snaže mišiće koje sačinjava dno zdjelice nazivaju se vježbe mišića zdjeličnog dna. Jačanjem mišića ove skupine, u isto vrijeme sprječavaju spuštanje (descensus) i ispadanje (prolaps) maternice, mokraćnog mjehura (cistokela) i rektuma (rektokela). Tako će redovito vježbanje tri puta dnevno u trajanju od pet minuta omogućiti ogromnu razliku u kontroli mokraćnog mjehura i prevenciji inkontinencije, osobito nakon porođaja. Vježbe mišića zdjelice podrazumijevaju naizmjenično stezanje i opuštanje sfinktera zdjelične prečage. Najvažniji mišići koji čine zdjeličnu prečagu su puborektalni mišić, pubokoksigealni mišić i iliokokcigealni mišić. Vrlo je važno pronaći i osjetiti prave mišiće prilikom vježbanja.

Izbor aktivnosti za vježbanje u trudnoći

Zbog specifičnosti stanja u kojemu se žena nalazi potrebno je oprezno izabrati vrstu aktivnosti idealno bi bilo vježbati uz nadzor osobnog trener. Jedan od najvažnijih uvjeta prilikom odabira jest zadovoljiti afinitete trudnice, te izabrati aktivnost koja je bezopasna.  Ako se odlučimo za aerobno vježbanje, potrebno je dati prednost aktivnostima koje aktiviraju velike mišićne grupe i razvijaju kardiovaskularne sposobnosti poput Body tehnike.

Takve aktivnosti preporučljivo je provoditi 3 – 5 puta tjedno u trajanju 30 do 45 minuta.